Home / Некатегоризовано / Laboratorija za spektroskopiju i tečnu hromatografiju

Laboratorija za spektroskopiju i tečnu hromatografiju

Laboratorija vrši spektroskopsku i hromatografsku analizu bioloških uzoraka i biohemijskih sistema metodama spektrofotometrije, fluorescentne spektrometrije, elektronske paramagnetne rezonantne (EPR) spektroskopije, i HPLC-a.

Spektrofotometrija i fluorescentna spektrometrija se koriste za opisivanje tečnih uzoraka, proučavanje biohemijskih reakcija, izmena u strukturi polimerima, interakcija biomolekula, aktivnosti enzima i formiranje proizvoda enzimskih reakcija.

EPR spektroskopijom se vrši proučavanje slobodno-radikalskih reakcija i redoks aktivnost tranzicionih metala. Analiza se vrši uz pomoć programa za simulacije. HPLC se koristi za analizu sastava ekstrakata bioloških uzoraka i za identifikaciju proizvoda biohemijskih reakcija.

Nakon razdvajanja biomolekula (fenola, šećera, amino-kiselina, različitih metabolita), identifikacija i kvantifikacija se vrše na osnovu masene, elektohemijske ili fluorimetrijske analize.

Uređaji poseduju „autosemplere“. što omogućava automatizovanu i brzu obradu velikog broja. Obrada dobijenih podataka se vrši uz pomoć specijalizovanih računarskih programa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − sixteen =